FISKE

-vinter- 


I våra vatten simmar bara ädelfiskarna röding och öring. Det är ganska nyckfulla fiskar som inte alltid är lätta att få på kroken. Fångstresultatet varierar kraftigt från dag till dag, ibland till och med från timme till timme. Det bästa är att prova sig fram, nappar de inte på djupet kanske de gör det på grundare vatten istället. Rödingen brukar föredra blänken med koppar och rött, medan öringen hellre nappar på något med silver eller silver/koppar. Att släppa ner blänket i botten och röra upp ett damm-moln lockar fisken ibland. Är man nyfiken kan man lägga sig på mage och kikmeta istället, lite riskorn på botten gör det lättare att fästa blicken och urskilja fisken. Små ryck tilltalar rödingen, men öringen vågar sig hellre fram om blänket är stilla.

-Ja, tipsen är många, en del hävdar till och med att allt beror på hur månen står. Men det bästa tipset är nog i alla fall att prova sig fram och att inte glömma tålamodet hemma!

Har man väl fastnat för fisket är det svårt att sluta!


Yraft och Mittisjön:

 

- De två närmsta sjöarna, som man med lätthet kan gå eller åka skidor till. Här finns det stora fiskar, om än de är svårflirtade. Rödingen brukar trivas där det är gräsbotten, vid utloppet av sjön.

 

Lutaure och Tjallas:

- Till Lutaure är det lite längre, 6 km, men det är snabbt skidat för den hurtige. Annars finns skoterled efter Kungsleden. Den norra delen av sjön ligger inom Pieljekaise Nationalpark, gränsen är markerad med buskar efter hela sjön. Det är tillåtet att fiska inom nationalparken men inte att köra skoter. Från Lutor kan man fortsätta 2 km västerut till Tjallas, även delar av denna sjö ligger inom nationalparken, men här är det inte tillåtet att vare sig fiska eller köra skoter inom nationalparken.

 

Gaitsjaure:

 

- Sjön Gaitsjaure är den fjällsjö som ligger närmast, hit kommer man via Lutaure och Tjallas, alternativt via skoterleden längst in i sjön Yraft.

 

Gavas, Tjålmejaure och Gierdos:

 

- Följer man Kungsleden söderut kommer man till de populära sjöarna Gavas, Tjålme och Gierdos. Det här är ett stort sjösystem där det simmar fin fisk, ett utmärkt utflyktsmål en solig vårdag!

 

Sollejaure och Derbne:

 
- Ytterligare en bit söderut finner man bl.a. Sollejaure och Derbne. Här är det gott om fisk och den är dessutom nappvillig!

(för muspekaren över bilden)

 

 

Stor -större -störst!?


 

Med byns fiskekort kan du fiska i Yraft och Mittisjön, i övriga sjöar krävs statens fiskekort, d.v.s. Arjeplogskortet. Fiskekorten finns att köpa i Handelsboden.


Fiskekortspriser

Adolfströms byavatten:

Yraft och Mittisjön

 

1 dygn - 60 kr
3 dygn - 110 kr
7 dygn - 150 kr

Övriga fiskevatten:

Arjeplogskortet

1 dygn - 70 kr
3 dygn - 125 kr
7 dygn - 220 kr

 

 

 

 

Barn under 16 år fiskar med målsman.